Teknoloji

Maymunlar Tarihte İlk Kez Yapay Embriyo İle Hamile Kaldı

İnsan embriyoları ile laboratuvar ortamında çalışmalar, Uluslararası Kök Hücre Araştırma DerneğiBu durum özellikle insanlarda uygulanabilecek kök hücre çalışmalarına büyük bir sınır getirmektedir.

14 günden uzun sürecek embriyo çalışmaları için alternatif yollar arayan bilim insanları geçtiğimiz günlerde bir ilke imza attı. Tarihte ilk kez maymun kök hücreleri ile oluşturuldu. Embriyolar taşıyıcı annelere transfer edildi.

Maymunlar kısaca kök hücre tarafından oluşturulan embriyolarla tasarlandı:

Genetiği insana en yakın olan makaklara odaklanan Çinli bilim insanları, insan embriyoları üzerinde yapılan deneylerin ötesine geçmeyi başardılar. Bilim adamları kök hücre kullanıyor blastoid(kök hücre tabanlı embriyo modeli), ikinci aşamada ise bu embriyoları 8 taşıyıcı anne maymunun rahmine aktardı.

Elbette blastoidler de anne rahmine transfer edilmeden önce bazı işlemlerden geçerler. Bilim adamları, blastoidler 7 gün kültür ve böylece blastoidler iç ve dış hücre kümelerine sahiptir. Bu yapı, doğal embriyolarda bulunan kritik özelliklerden biridir.

Kültürleme adımından sonra taşıyıcı annelerin her birine 8 ila 10 blastoid aktarılır ve 20 günlük hormon testleri başlar. Paylaşılan sonuçlara göre embriyo gibi bu yapılardan üçünün transferden bir hafta veya daha uzun süre sonra gebelik kesesi oluşturabildiği görüldü.

Bir hafta sonra, tüm embriyonik yapı kayboldu. Çalışmalar burada sona ermiş olsa da taşıyıcı anneler, Resmi olarak kısa bir süreliğine hamileydi.

Araştırma Cell Stem Cell’de yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu