Ekonomi

Özel sektör maaşlarına ‘asgari ücret’ düzenlemesi: Ödemeler nasıl etkilenecek?

Milyonların maaşları Ocak ayında yeniden belirlenecek. ‘Yeni asgari ücret ne kadar olacak? Kaç TL olacak?’ sorusunun cevabı için kritik dönemde geri sayım başladı. 6 aylık enflasyon oranının yanı sıra refah payı ile yüzde 50 artması beklenen minimum fiyat artışının Ocak 2024 için 17 bin lira olacağı söyleniyor.

Bu konu özel şube artışlarına da ışık tutarken Dünya gazetesinde yer alan habere göre şirketlerin de hedefin üzerinde artışlar için bütçe hazırlıklarına başladığı öğrenildi. Asgari fiyat 2023 Ocak ayında 8 bin 506 lira olarak belirlendi. Temmuz ayında ise yüzde 34 artışla 11 bin 402 liraya çıkarıldı. Geçen yıl Ocak ayındaki artışın ardından 454,8 dolar olan baz fiyat, yüzde 34 artış olmasına rağmen şu anda 400 dolara düştü. Yeni minimum fiyat rakamının açıklanmasına 2 ay kala yaklaşık 55$’lık bir kayıp söz konusu.

Asgari fiyat nasıl belirlenecek?

Artık 8 milyona yakın baz fiyatla Ocak ayı artışı kilitlendi. Asgari Fiyat Tespit Komisyonu’nun çalışmaları aralık ayında başlayacak ancak hazırlıklar şimdiden başladı. Bu kapsamda ilk adım 20 Kasım’da atılacak. 414 Asgari Fiyat Tespit Komisyonunda revizyon yapılacak ve komitede taban ücretli iki kadın ve iki erkek çalışan görev alacak. Aralık ayında yeni taban fiyat için 4 toplantı yapılacak ve tutar uzlaşma usulüyle belirlenecek.

Mynet’in haberine göre hükümetin yaptığı açıklamalara ve şu ana kadar yapılan artışlara bakıldığında asgari ücret artışlarının her zaman enflasyonun üzerinde olduğu görülüyor. Dolayısıyla yüzde 38 olan 6 aylık enflasyon oranının refah payı ile birlikte yüzde 50’ye çıkması beklenen bir sonuç gibi görünüyor. Bu durumda yeni asgari fiyat 17 bin lirayı aşacak gibi görünüyor.

Fırının artırılması için özel daire harekete geçti

Asgari fiyata ilişkin beklentiler bu yönde ilerlerken Dünya GazetesiMercer Türkiye CEO’su Dinçer Gülleyen, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ücret artışlarından bağımsız olarak ücret hareketinin hızı inanılmaz arttı. “Açıklanan enflasyon ile gerçekleşen enflasyon arasında ciddi fark olduğu için şirketler artık maaş artışlarını açıklanan enflasyon rakamına göre yapmıyor.”dedi ve ekledi:

“Geçen yılın en önemli parametresi asgari ücret artış oranı oldu” diyen Gülleyen, şöyle devam etti: “Somut bir örnek vereyim, brüt asgari ücret geçen yıl yüzde 100 oranında arttı, geçen yılki artış ise yüzde 100 arttı. Şirketlerin yüzde 97 civarında enflasyon hedefi varken, önümüzdeki yıl için enflasyon hedefi yüzde 33 ila 40 arasındayken, şirketler gelecek yıl için yüzde 50 oranında ücret artışı planlıyor. Yani hedefin üzerinde bir zam için çalışıyorlar. şimdi 2024 bütçelerini yüzde 50 ücret artışına göre yapıyorlar.”

Gülleyen, çalışanlarının refahına değer veren kurumlarda çalışmak istediğini vurguladı. “Burada refahtan kastedilen sadece maaş değildir. Çalışanlarının refahını önemseyen şirketlerin değerli çalışanları çekme olasılığı 7 kat daha fazladır. Bu nedenle tüm şirketler şu anda çalışan deneyimini yeniden tasarlamaya odaklanıyor.”Şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu